Welke zwemsport past bij mij?

Zwemverenigingen in Nederland hebben allemaal een eigen selectie van één of meerdere zwemsporten die je kunt beoefenen!

Op onze website vind je artikelen waarin we de meeste zwemsporten kort omschrijven. Terwijl we ook in dit artikel helpen een keuze te maken!

  • Ben je op zoek naar een teamsport?

Hoewel in de meeste zwemsporten samengewerkt wordt en je elkaar helpt om beter te worden, zijn waterpolo, waterbasketbal en synchroonzwemmen (duet/groep) echte teamsporten.

  • Wil je graag vooral focussen op je eigen ontwikkeling?

Bij wedstrijdzwemmen, schoonspringen en synchroonzwemmen (solo) ben je zelf volledig in controle over de afloop. Uiteraard kun je ook in andere sporten je beste zelf worden, maar bij deze takken van de zwemsport is het resultaat vaak volledig afhankelijk van jezelf. Jouw ontwikkeling staat daarom centraal.

  • Zoek je ultieme vrijheid of avontuur?

Zwemmen geeft altijd een gevoel van vrijheid. Dat wordt nog sterker als je zwemt in de buitenlucht. Openwaterzwemmen is een sport die bij je zal passen.

  • Vind je artistiek belangrijk?

Synchroonzwemmen en schoonspringen combineren sierlijkheid, coördinatie en focus. In deze sporten kun je jouw artistieke kant naar voren laten komen.

  • Heb je een beperking?

Alle zwemsporten zijn mogelijk om te beoefenen met verschillende beperkingen. Wist je bijvoorbeeld dat er ook blinde zwemmers mee doen aan de Olympische Spelen en er elk weekend waterpoloërs die een ledemaat missen in de competitie actief zijn? Waterbasketbal is daarnaast een sport die zich vooral focust op mensen met diverse beperkingen. Maar ook het para-zwemmen biedt volop mogelijkheden om het maximale uit jezelf te halen.

  • Ben je niet zo competitief ingesteld?

Openwaterzwemmen en trimzwemmen zijn echter bij uitstek geschikt om puur recreatief te beoefenen. Uiteraard kun je bij veel verenigingen terecht om ook andere zwemsporten te beoefenen zonder mee te hoeven doen aan wedstrijden. 

  • Wil je naar de Olympische Spelen?

Op de Spelen van Parijs waren in 2024 Nederlandse sporters uit het waterpolo, wedstrijdzwemmen, synchroonzwemmen, schoonspringen, para-zwemmen en openwaterzwemmen actief. 

Als je écht wilt ervaren van welke zwemsport je het gelukkigst wordt, dan ben je op www.ikwilzwemmen.nl aan het goede adres. Je kunt namelijk alle zwemsporten bij jou in de buurt een keer gratis uitproberen. Boek gewoon een proeftraining en ervaar zelf welke zwemsport het beste bij jou past!

Publicatiedatum: 19-09-2024